Herbata czerwona, zielona? A może jednak Herbata Niebieska?

Herbata Niebieska – czy słyszałaś kiedyś, żeby ktoś pił coś takiego? Ja sama do niedawna nie miałam pojęcia o istnieniu takiej herbaty.

herbata niebieskaWiększość z nas codziennie pije herbatę. Do śniadania, obiadu czy też popołudniu dla przyjemności.

Zazwyczaj pijemy czarną herbatę, ponieważ jest najbardziej popularna i najłatwiej znaleźć ją w sklepie. Co raz większym zainteresowaniem cieszy się herbata zielona czy czerwona, natomiast każda inna wzbudza mieszane uczucia niepewności i kompletnej nowości.
Skoro już wiemy, że istnieje Niebieska Herbata Happiness, to pomyślmy o jej skosztowaniu, bo podejrzewam, że też nie każdy miał okazję. Od dzisiaj to już nie będzie żadna nowość czy zaskoczenie dla Ciebie, więc może krótko o samej herbacie:

Herbata Niebieska – zwana także herbatą Czarnego Smoka

Zastanówmy się skąd taka nazwa? Rozpoczęło się to od legend na temat jej powstania.

Jedna z nich mówi nam o pewnym dzielnym myśliwym, zwanym Czarnym Smokiem, który pewnego dnia spotkał straszną bestię i wyruszył w ślad za nią. Pędząc za bestią porzucił torbę w której miał herbatę. Porzucone liście herbaty w promieniach słonecznych uległy częściowemu utlenieniu, co dało im bardzo intensywny zapach. Stad dziś tą herbatę nazywamy Czarnym Smokiem na cześć dzielnego myśliwego. Natomiast inna legenda opowiada o pewnym księciu smoków, który był więziony
w małym jeziorze. Został On ocalony przez piękną dziewczynę z wioski, kiedy jezioro zaczęło wysychać. Kiedy pewnego razu na wioskę spadła zaraza miał możliwość by odwdzięczyć się za ocalone życie. Bez zastanowienia postanowił oddać swoje życie, aby móc uzdrowić mieszkańców tejże wioski. Gdy młodzieniec konał, wypluł smoczą perłę. Z tej oto perły wyrósł pierwszy krzak Oolonga, z którego liści przyrządzony został napar, który uzdrowił wszystkich mieszkańców.

Herbata Niebieska – inaczej Oolong

Jest to rodzaj herbaty liściastej, która łączy w sobie zalety herbaty czarnej i zielonej. Powstaje w procesie krótkiej fermentacji liści niedługo po ich zerwaniu. Herbata Niebieska Aurille nie jest z pokruszonych, lecz z całych, wysuszonych liści, które prawie w całości uformowane są w małe gródki, które dają piękny widok rozwijającego się liścia przy parzeniu napoju. Możemy zaobserwować jak listki się otwierają i wprost „tańczą” opadając i wznosząc się na wodzie. Dodatkowo Niebieska Herbata Aurile wzbogacona jest liofilizowaną czarną porzeczką oraz aromatem waniliowo – brzoskwiniowym, co daje nam niepowtarzalny aromat oraz złocistozielony kolor przy zaparzaniu. Ponadto Niebieska Herbata posiada korzystne dla zdrowia polifenole działające ochronnie przeciw chorobom układu krążenia i  nowotworom.

Każda herbata posiada specyficzne dla siebie warunki parzenia, co jest bardzo ważne, aby zachowała wszystkie właściwości w niej zawarte. Herbatę niebieską należy zalewać wodą o temperaturze ok. 95°C, najlepiej parzyć ją ok. 1-2 min, przy pomocy zaparzacza, co ułatwi oddzielenie liści od naparu. Dobrym rozwiązaniem do parzenia wszystkich herbat liściastych są tzw. frenchpressy i wszystkie dzbanki posiadające wbudowane sitka, dzięki czemu nie ma problemu z pływającymi cząstkami listków. Herbatę najlepiej spożywać około godzinę przed posiłkiem. Wypita po posiłku utrudnia wchłanianie żelaza zawartego w daniu.

Zachęcam do wypróbowania Niebieskiej Herbaty Aurile Happiness, którą można kupić tutaj.

Udostępnij Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *